Duikcentrum de Aalscholvers

De Regels

Zoals iedere sport kent de duiksport ook een set Regels. Volg deze regels en je zal een Gelukkiger Duiker worden, die vol vertrouwen en aanzien door het leven frogkickt!

Deze lijst is natuurlijk zeer dynamisch en met een knipoog geschreven. Weet je zelf nog een goede regel? Log in en geef een reactie. De leukste voegen we toe aan De Regels.

 1. Volg de regels
  Het maakt niet uit hoe goed dat je dénkt dat je reden is om de regels te breken.
 2. Geef het goede voorbeeld
  Het is iemand die de regels kent niet toegestaan een ander persoon te helpen om de regels te breken.
 3. Wijs duikers het juiste pad
  Er zijn natuurlijk meerdere juiste paden, maar die van ons is altijd juister.
 4. Je bent een duiker
  Het is je hobby of je beroep, maar niet iets wat je wel eens gedaan hebt. Met minder dan 20 duiken per jaar ben je geen duiker.
 5. Duik binnen je limieten
  Dat is binnen de grenzen van je opleiding, je eigen persoonlijke grens, de grens van je minst ervaren buddy.
 6. Always look f*cking awesome
  Als het er goed uitziet, is de kans groot dat je het ook echt goed doet. Wij zijn daarin de onpartijdige jury.
 7. Brevetpasjes
  Je kunt een 10cm hoge stapel pasjes verzamelen, maar onthoud: een pasje is een bewijs van eerder genoten training, niet van je huidige competentie. Houd dus je vaardigheden bij.
 8. Hou je handen stil
  Je hebt je handen niet nodig om te positioneren, daar zijn je vinnen voor. Ziet er een stuk rustiger en meer gecontroleerd uit, en maakt bovendien minder stof.
 9. Verleg je grenzen door training
  Opleiding geeft je een basis waaruit je veilig verder kunt putten. Zelf de grenzen opzoeken is waanzin. Duikers gaan dood door deze regel te schenden. Jij niet. Jij weet wel beter.
 10. Lucht is voor autobanden
  En zelfs daarvoor gebruiken ze het tegenwoordig niet meer. Gebruik dus het gasmengel dat bij je duik past. Recreatief is dat een Nitroxmengsel met 32% zuurstof. Hiermee maak je veiligere duiken. Onthoud: Helium is je vriend bij diepe duiken.
 11. Set aan of uit trekken doe je samen
  Gooi die set van 30 KG of meer gerust over je hoofd op je rug. Poets het bloed van de omstanders eraf en blijf lachen terwijl die bult op je hoofd steeds groter wordt. Echte duikers helpen elkaar, dat is onderdeel van de duikcultuur. Dubbelsets worden om voordehandliggende redenen niet aangegeven.
 12. Duiken in slecht weer maakt je automatisch een badass
  Alleen op zondag duiken met goed weer is voor luxepaarden. Duik je in regen, wind, sneeuw, hagel en andere smerigheid ben je automatisch lid van een select hardcore clubje.
 13. Het aantal cilinders dat je moet bezitten is minimaal drie
  Of, om precies te zijn n+1 waarbij n het aantal voorstelt dat je nu al bezit. Voor duikers in een relatie is het aantal s-1 waarbij s het aantal is waarbij je partner je zal verlaten.
 14. Gebruik standaard gasmengels
  Cocktails meng je thuis maar. Wij gebruiken standaard gasmengels o.a. om de kans op fouten te voorkomen en om eenvoudig je deco te kunnen berekenen. Denk aan Nitrox 32, 50, 100 of Trimix 21/35, 18/45, 15/55.
 15. Zwart
  Dat is de basis van je duikkleding. Vissen zijn toch kleurenblind. Daar moet je het maar mee doen. Accenten zijn toegestaan.
 16. Iedereen kan een duik afbreken. Om wat voor reden dan ook
  Als je de duik niet ziet zitten, geen zin hebt of je niet happy voelt dan kun je op elk moment kiezen om niet te duiken of de duik af te breken. Als je buddy dat niet begrijpt of respecteert dan is dat een goed moment om een andere buddy te zoeken.
 17. Conditie is belangrijk
  Zorg ervoor dat je cardiovasculaire conditie op peil is. Veel duikongevallen worden nogal ‘definitief’ door een hartaanval. Conditie moet je zien als de snelheid waarmee je hart zich herstelt na inspanning.
 18. Het wordt nooit makkelijker
  Je duiken worden langer en/of dieper, maar nooit makkelijker.
 19. Vet is niet vet
  Biopreen, zwembandjes, of hoe je het ook liefkozend wil noemen: teveel vetweefsel verhoogt de kans op een decompressieziekte en is vaak een indicatie van een slechte conditie. Bovendien moet je het in het water compenseren met lood dus wie doe je nu eigenlijk een plezier?
 20. Steun je lokale duikcentrum
  Koop niet online. De experts in je duikcentrum om raad vragen en vervolgens online bestellen is alsof je met de vriendin van je beste vriend naar bed gaat, om vervolgens een biertje met hem te gaan drinken.
 21. S drills
  Ken ze. Oefen ze. Als je ze niet kent: leer ze.
 22. Leer de back-kick
  Niemand kan fileparkeren in een auto zonder “R” op de versnellingspook. Niemand kan goed duiken zonder back-kick.
 23. Stroomlijn
  Zorg dat je horizontaal in het water ligt en dat je apparatuur dicht op je lichaam zit. Apparatuur mag niet buiten je minimum profiel uitsteken.
 24. Trim
  Je trim dient te allen tijde binnen 30 graden van horizontaal te blijven, ongeacht de taakbelasting. Ervaren duikers blijven binnen 20 graden van horizontaal. Ninja’s zijn altijd exact horizontaal, tenzij ze ervoor kiezen een andere hoek aan te nemen. Wees een ninja.
 25. Duikgeluk = Afstand ÷ Zwemsnelheid
  Langzamer is beter, tenzij je een scooter bij hebt, dan is sneller beter. Verder is altijd beter maar mag alleen bereikt worden door efficiënter te werken.
 26. Buddylijnen gebruik je niet
  Als je iemand wil aanlijnen dan doe je dat maar thuis in de slaapkamer. Tijdens het duiken hebben we geen plaats voor touwen die andere duikers onthoofden. Leer communiceren met je lamp. Bij slecht zicht zwem je gewoon wat dichter bij elkaar, bij heel slecht zicht houd je fysiek contact, bij superslecht zicht ga je eruit.
 27. Leave only bubbles
  Onderwater komen we in een fantastische andere wereld. Alles wat je aanraakt, kapot maakt (per ongeluk of expres) of voert, verandert deze wereld. En het wordt er niet beter op.
 28. Overhead is overhead
  Er zijn geen ‘veilige’ grotten en wrakken. Wil je ergens in? Zorg voor de juiste opleiding, materialen en mindset.
 29. Zet je masker niet op je voorhoofd
  Het ziet er niet uit, maar als je eruit wil zien als een dodo dan moet je dit vooral doen. Duikers weten dat je je masker zo gemakkelijk kwijt raakt. Zonder masker kun je niet duiken dus probeer er niet zo raar te zien. Als het dan toch moet: zet hem achterstevoren.
 30. Vinnen waardoor je sneller kunt zwemmen
  Zeker doen, dan ben je sneller het water uit en maak je minder lang stof voor mijn neus
 31. Teampositionering
  Je kiest een positie in het team afhankelijk van je taak of rol. Daarna niet van plek wisselen.
 32. Bier
  Is pas toegestaan na een minimale oppervlakte-interval van 4 uur. Bier drinken direct na de duik dient afgestraft te worden door de overtreder te meppen met een snorkel ten overstaan van alle andere duikers.
 33. Enkellood is nooit nodig
  Wil je wat ballast op je voeten, draag je Jetfins. Als je enkellood nodig denkt te hebben, bedenk je dan dat de pro’s met een koelkast op hun rug nog in trim kunnen blijven. Dus jij ook.
 34. Eat your own dogfood
  Gebruik zelf de spullen die je aanbeveelt. “Ik heb hem zelf ook” werkt natuurlijk alleen als je in de spullen gelooft, ze gebruikt en er mee om kunt gaan. Als je niet het maximale uit je spullen haalt, leer dan bij en adviseer anderen dat ook te doen. Maar sta wel open voor innovatie. Een uitrusting uit 1980 hoort thuis in een tijdcapsule diep onder grond.
 35. Innovatie haal je niet bij de bouwmarkt
  Die zelfgebouwde lamp, spoel met zelf gesponnen draad en een neopreen pak opgelapt als frankenstein. Doe ons een plezier en besteed die tijd aan duiken in plaats van knutselen. Koop fatsoenlijke spullen en vervang ze als ze op zijn. Het hoort erbij, een hobby kost geld.
 36. Buddy kwijt onder water
  1 minuut zoeken en een veilige opstijging doen. Minder dan 1 minuut mag ook, je buddy die ongerust op je wacht zal je dankbaar zijn.
 37. Een duiklamp is geen optioneel uitrustingsstuk
  Het is je stem onder water, zorg ervoor dat je je buddy kunt roepen. Een lamp helpt je in contact te blijven met je team.
 38. Match je aankleedtempo met je team
  Stress de rest van je team niet onnodig door in 30 seconden klaar te zijn met aankleden. De kans op haastwerk en fouten neemt daarmee voor iedereen toe. Niet haasten, als je maar opschiet.
 39. Maak altijd Minimum Deco opstijgingen
  Alle duiken zijn decompressieduiken. Een geleidelijke opstijging verkleint de kans op decompressieziekte en beperkt de vorming van ‘stille bellen’. Stop na 50% van je opstijging, op elke diepte deelbaar door 3 gedurende een halve minuut. Stijg dan in een halve minuut door naar de volgende 3 meter-stop. Over elke 3 meter doe je dus 1 minuut.
 40. Gasplanning
  Plan voor elke duik hoeveel gas je nodig hebt om een veilige minimum deco opstijging te maken terwijl je gas deelt met je buddy en houd rekening met je verbruik in een stresssituatie.
 41. Rambo deed niet aan duiken
  Dus een klein functioneel mes is voldoende. Wat ben je aan het compenseren?
 42. Wees fotogeniek
  Denk aan regel #6, er kan een fotograaf op de loer liggen.
 43. Wees geen eikel (m/v)
  Of wees in afwijking van deze regel op z’n minst een grappige eikel. We zijn allemaal lid van dezelfde clan, ongeacht je opleidingsorganisatie.
 44. Houd je onderkleding fris
  Niemand wil je als passagier als je ruikt naar ongewassen sokken.
 45. Geen grappige of ironische stickers
  Je dubbelset hoeft er niet uit te zien als een Fomule 1 wagen. Dus haal die belachelijke Nitrox-stickers eraf, en de rest ook. Je nickname of initialen zijn toegestaan, je analyselabel is essentieel.
 46. Plan je duik
  Al is het maar om te voorkomen dat je buddy na de duik zegt ‘ja maar jij zou toch navigeren’. Tenzij jullie allebei plezier beleven aan 500 meter snorkelen na de duik natuurlijk.
 47. Snorkels
  Hebben hun toepassing, maar je knoopt ze niet klakkeloos aan je masker vast omdat je instructeur zegt dat het in ‘De Standards’ staat. Alleen meenemen als het ergens op slaat en opbergen op een slimme plek: een cargo pocket is top.
 48. Geen ongeanalyseerde en ongelabelde tanks in het water
  Als regel nummer 1 in het duiken ‘houd nooit je adem in’ is, moet regel nummer 2 wel zijn: ‘weet wat je ademt’
 49. Shop niet bij duikcentra waarvan het personeel niet actief duikt
  Of shop dan maar gewoon online. De kans dat je de juiste materialen koopt is dan net zo klein.
 50. Kruip niet achter je buddy
  Serieus, het is bloedirritant als je net buiten het blikveld van je buddy zwemt. Hij wil ook weten of jij okay bent, dus maak jezelf zichtbaar.
 51. Verbrand je splitfins
  Tenzij je met die dingen even hard kunt back-kicken als ik met mijn Jetfins: wegdoen.
 52. Geen helmen met lampen erop
  Eén uitzondering: als je sidemount duikt in grotten en je reëel risico loopt om je kop te stoten. Backmount met helm is sneu en schreeuwt ‘geen controle!’
 53. Geen sidemount in open water
  Dat is als schaatsen in de sahara, het kan vast wel maar het hoort niet.
 54. Geen retractors
  Aan het einde van een retractor hoort een ski-pas te zitten, geen console/lamp/leitje. Gevalletje verkeerde sport dus. Een ski-pas onder water is overigens ook raar.
 55. Wees zelfvoorzienend
  Leer je eigen materiaalstoringen oplossen.
 56. Checks en procedures
  Veiligheidscontroles zijn er niet alleen voor beginners. Sterker nog, juist ervaren duikers worden laks en slaan kritieke veiligheidsprocedures over. Be smart.
 57. Daal af als een pro
  Blik gericht op je team, match je tempo met degene die het traagst kan dalen. Hou je trim vlak, vinnen stil, handen ook.
 58. Bottom timer/computer op je rechter pols
  Niet in een console dus. Rechts, omdat je linker hand dan vrij is om met je wing te werken.
 59. Je instructeur duikt natuurlijk ook regelmatig voor de fun
  Instructeurs die alleen lesgeven, zijn geen goede instructeurs. Zoek een andere.
 60. Je kompas heeft altijd gelijk
  Als het gaat om het aanwijzen waar het noorden is, tenzij je op/in een brok metaal rondzwemt.
 61. Apparatuur is vervangbaar
  Verlies is onfortuinlijk maar onvermijdelijk. Zie het als een offer aan Neptunus.Het minimum aantal double enders dat je jaarlijks aan Neptunus dient te offeren is 2.
 62. Je instructeur duikt een nivo hoger dan het brevetnivo waarin hij lesgeeft
 63. Spreek het correct uit
  Het is ‘dsjie-joe-ie’. Niet ‘goewie’. 😉
facebooktwittergoogle_plus