Wat is het?
IMG_7344

GUE Fundamentals Deel 1 (Of Fundamentals Part 1), biedt gebrevetteerde duikers een introductie in de GUE manier van duiken, waaronder het gebruik van het GUE Systeem van materiaalconfiguratie (backplate, harnas, wing, longhose etc.), een stabiel platform, voortstuwings- en positioneringstechnieken en diverse technieken die je dagelijkse duiken leuker maken.

De Fundamentals Deel 1 is geschikt voor (en gericht op) iedereen die nieuw is in de duiksport maar ook ervaren duikers die een tech- of cave opleiding in hun toekomst zien. De vaardigheden die je gaat leren zijn niet alleen nuttig voor ervaren diepduikers, maar ook uitermate geschikt voor sportduikers die niet dieper komen dan 10 meter.

Waarom?

GUE Fundamentals is een opleiding die geschikt is voor duikers met 5 of 5000 duiken. Je kunt hem volgen als ‘doel op zich’ of als voorbereiding op een technisch-/grotduikavontuur, iedereen kan ervan leren, ongeacht je niveau. Typische redenen om deze cursus te volgen zijn:

 • erachter komen wat GUE te bieden heeft
 • een betere teamgenoot/buddy zijn
 • een veiliger, bewuster duiker worden
 • meer bodemtijd behalen door efficiënter te bewegen
 • nieuwe ’truukjes’ leren zoals de back kick
 • betere stabiliteit bereiken; betere drijfvermogencontrole, trim en balans
 • positioneringstechnieken leren die je beter in staat stellen om bijvoorbeeld te fotograferen
 • je capaciteit als duiker vergroten, zodat je meer plezier beleeft aan het duiken
 • je beter voor te bereiden op deel 2 van de Fundamentals opleiding
De ‘Nieuwe’ Fundamentals vs de GUE Primer
IMG_4395

Omdat veel GUE instructeurs de 1-daagse Primer gaven als 2-daagse opleiding waarin de eerste 2 dagen van Fundamentals behandeld werden, hebben we in 2015 besloten om de GUE Primer om te zetten in een opleiding waarvoor ook gebrevetteerd kan worden. Deze opleiding is deel van de Fundamentals opleiding, waardoor deze vanaf nu dus in twee delen gevolgd kan worden.

 • Tweedaagse opleiding
 • Na succesvol afronden kan de 3-daagse Fundamentals Deel 2 gevolgd worden
Inschrijven

Aanmelden gebeurt online bij GUE en middels een e-mail naar ons. Het minimum aantal cursisten is 2 en het maximaal aantal is 4 personen. Na aanbetaling van 50% van de cursussom is je boeking definitief.

De kosten
IMG_5947

De cursuskosten bedragen € 400,- p.p.. Verder betaal je $ 40,- voor de registratie bij GUE (middels de website). Je krijgt daarvoor ook al het cursusmateriaal online tot je beschikking. Je Nitroxvullingen zijn niet inbegrepen, maar worden tegen een gereduceerd tarief aangeboden.

Het boek “Beginning with the End in Mind” kun je vooraf lezen, maar dit is geen verplichting.

Na aanmelding verzoeken we je direct 50% van het cursusbedrag aan te betalen, hiermee blokkeer je je cursusplaats en ben je zeker van deelname.

Qua voorbereiding en materiaal

GUE schrijft voor wat de GUE basisconfiguratie is voor onze stijl van duiken (engels). Graag lichten we die verder toe. We raden je sterk aan de cursus in eigen materiaal te volgen, maar huren is eventueel mogelijk.


Voorbereiden op GUE Fundamentals training

De meest gestelde vraag is de volgende: Hoe kan ik me het beste voorbereiden op Fundamentals training?

Grappig is te zien (en dit is waarschijnlijk historisch zo in Nederland gegroeid) dat veel mensen de Fundamentals training als een 4-daagse evaluatie zien; “even aan de instructeur laten zien dat mijn v- en s-drills goed zijn en dat ik achteruit kan zwemmen”,  met daaraan gekoppeld natuurlijk een passende voorbereiding. Veel mensen die bovenstaande visie aanhangen bereiden zich voor door een vast team te vormen en daar vooral veel oefenduiken mee te maken die voor 99% bestaan uit het trainen en herhalen van de bovengenoemde vaardigheden. Als deze mensen dan in Fundamentals training terechtkomen zie je veel kleine onrechtmatigheden in de aangeleerde vaardigheden. De volgorde is bijvoorbeeld onjuist, er worden onderdelen vergeten, de routing van de diverse slangen is onduidelijk, de communicatie die erbij hoort, etc etc. Met als gevolg dat aangeleerde competenties afgeleerd en gewijzigd moeten worden met alle gevolgen van dien, resulterend in een grotere taskload  & stress voor de cursisten met meestal een fail als eindresultaat.

GUE Fundamentals training is primair bedoeld om de basisvaardigheden bij een duiker opnieuw te ontwikkelen en / of bij te schaven tot het nivo waarop de duiker 100% controle over zijn positie, apparatuur en awareness heeft. Deze 100% controle biedt de duiker het vertrouwen en comfort dat nodig is om altijd en onder alle omstandigheden terug te kunnen vallen op zijn basisvaardigheden en daardoor plezieriger en veiliger te kunnen duiken. Een basis die ook noodzakelijk is om bijvoorbeeld GUE Tech of Cave training te gaan volgen.

De GUE Fundamentals opleiding is een zeer intensieve en vooral ook zeer progressieve opleiding die continu doorbouwt op geleerde vaardigheden en kennis. Dit betekent dat je gedurende de opleiding pas een stapje verder gaat als je het voorafgaande beheerst. Dus je moet eerst voldoende beheersing over je drijfvermogen hebben voordat je aan je trim gaat werken. En als je in staat bent om je positie in de waterkolom te beheersen kun je pas gaan werken aan vintechnieken etc.

Tijdens alle onderdelen van de GUE Fundamentals training zijn er drie elementen continu aanwezig en van belang: beheersing van drijfvermogen (buoyancy), trim en awareness (bewust zijn van je team, omgeving en materiaal). Je kunt je nu dus voorstellen dat wanneer je bezig bent met het afleren van oude gewoontes, daarnaast ook je positie in het water en je bewustzijn in de gaten moet houden, het aanleren van nieuwe vaardigheden aardig wat druk op je grijze massa gaat leggen.

Nu we het er over eens zijn dat de Fundamentals training geen 4- daagse evaluatie is maar juist een zeer progressief groeitraject, kun je concluderen dat het in het begin genoemde voorbeeld je eerder in de weg zal zitten dan op weg helpen. Dus wat kun je dan het beste doen om je voor te bereiden? Het antwoord is simpel: ga veel duiken en met zoveel mogelijk verschillende duikers, zorg dat je comfortabel in het water bent en beheersing hebt over je drijfvermogen en trim. Maar zorg vooral dat je vertrouwd en comfortabel bent met je uitrusting. Hoe clip ik wat en waar, bereikbaarheid van apparatuur, gebruik van de diverse onderdelen en de standaardisatie. Op het moment dat je tijdens je Fundamentals training bijvoorbeeld minuten bezig bent met het los- en weer wegclippen van je manometer levert dit een enorme taskload op.