Kan iedereen leren duiken?

Bijna iedereen kan leren duiken. Vooropgesteld dat je in goede gezondheid verkeert en je comfortabel bent in het water. Conditie is belangrijk, maar techniek is nog belangrijker en met dat laatste kunnen we je helpen.

Hoe lang ben je bezig?

Als je veilig wilt leren duiken, zul je je een aantal belangrijke vaardigheden eigen moeten maken. Het kost tijd om deze vaardigheden te automatiseren. Reken erop dat je, bij een lesschema van één lesblok per week (van +/- 4 uur), 5 weken bezig bent met de basisinstructie. Daarna volgen 4 buitenwaterduiken, daar ben je twee dagen mee bezig.

Kun je leren duiken in 3 dagen?

Nee (kort antwoord he?)

Het is, ongeacht hoe goed de logistiek van je duikschool is, niet mogelijk om in slechts drie dagen veilig te leren duiken. We kunnen stellen dat een absoluut minimum van 40 uur instructie nodig is om iemand op het gewenste niveau te brengen als PADI Open Water Diver. Die 40 uur passen echt niet in drie dagen. Wil je van meet af aan héél goed leren duiken, dan moet je denken aan 50-60 uur instructie zoals in onze GUE Rec 1 opleiding.

Wat is de minimumleeftijd om te leren duiken?

PADI stelt dat kinderen vanaf 10 jaar hun duikbrevet kunnen halen. Wij stellen dat dat alleen opgaat onder ideale omstandigheden, zoals in de tropen. Voor kinderen van 10-12 jaar bieden wij dan ook ‘referred’ programma’s, waarbij wij de zwembad- en theorielessen verzorgen en de buitenwaterduiken in het buitenland gedaan worden. Vanaf 13-14 jarige leeftijd kan duiken in Nederland ook een succes worden.

GUE recreatieve duikopleidingen hebben een minimumleeftijd van 16 jaar.

PADI of GUE?

Zoals je misschien opgevallen is, verzorgen wij opleidingen van marktleider PADI en van elite-organisatie GUE (Global Underwater Explorers). Keuzes, keuzes… Maar welke opleiding past het beste bij je?

PADI:

 • Wereldwijd de grootste opleidingsorganisatie, met 136’000 kaderleden
 • Best herkenbare brevet, wereldwijd kun je met deze brevetten terecht
 • Efficiënt opleidingsprogramma met state-of-the-art lesmateriaal (gedrukte, online- en Touch© tabletversies)
 • Gebruik van ‘conventionele’ duikapparatuur, maar ook backplate & wing mogelijk bij onze duikschool
 • Zeer acceptabele cursuskosten
 • Wisselende cursuskwaliteit tussen de duikscholen onderling. Natuurlijk worden onze opleidingen met de grootst mogelijke zorg gegeven, maar helaas is dat niet overal het geval
 • Veel specialisaties in het cursusaanbod: redelijk korte cursussen die gefocust zijn op een specifiek deelgebied in de duiksport

GUE:

 • Zeer kleine opleidingsorganisatie, met zo’n 130 kaderleden wereldwijd
 • Topkwaliteit instructie maar lagere brevetherkenning
 • Klassikale lessen, geen hypermodern lesmateriaal maar veel interactie met je instructeur
 • Grotere tijdsinvestering in iedere opleiding, zeer intensieve cursussen
 • Compact format: alleen aaneengesloten dagen les
 • Hogere cursuskosten maar hogere payoff
 • In hoge mate gestandaardiseerde materiaalconfiguratie, modulair en schaalbaar voor doorgroei richting tech en cave diving
 • Industry’s best educators, alle GUE opleidingen zijn van topniveau.
 • Flexibiliteit in cursusplanning is een vereiste, in verband met de complexere logistiek van deze opleidingen kunnen we maar beperkt in overleg plannen
 • Hogere fysieke eisen aan de deelnemers
 • ‘Three Tiered’- cursusstructuur: Level 1, 2 en 3 in het recreatieve, technische en grotduikprogramma. Allesomvattende training, geen korte specialisaties.
Waarom doen jullie geen groupon of andere daily deals? Ik heb goedkopere duikscholen gevonden. Waarom zou ik niet daar leren duiken?

De afgelopen jaren hebben kortingsacties een ware prijzenslag teweeg gebracht onder duikscholen. Vanuit de gedachte dat verlies draaien op een duikopleiding niet erg was als mensen daarna maar zwaar investeerden in de apparatuur.

Onze ervaring is dat deze prijzenoorlog veel negatieve gevolgen heeft gehad: grote lesgroepen en weinig vakkundige begeleiding (dus onveiliger), onderbetaalde, overwerkte en ongemotiveerde instructeurs, door de werkdruk worden soms lesgroepen begeleid door ongekwalificeerde personen, en een algemene desinteresse voor het niveau van de cursist.

Ons motto is: als je het je kunt veroorloven om te gaan leren duiken, kun je het je niet veroorloven om het slecht te leren. Je krijgt maar één kans. Het direct goed leren is eindeloos veel efficiënter dan problemen achteraf op te lossen. Slechte gewoontes zijn moeilijk af te leren.

Onze opleidingen zijn eerlijk geprijsd. Voldoende voor ons om van te bestaan en om supergemotiveerd te blijven onze uiterste best te blijven doen het je goed te leren.