Zoals alle technische apparatuur, heeft je ademautomaat zorg en onderhoud nodig. Wij werken altijd strikt volgens de aanwijzingen van de fabrikant: na 12 maanden is het zaak je automaat, trimjacket en fles te laten reviseren. Bij deze revisie worden alle voorgeschreven o-ringen, kleppen, klepzittingen etc. vervangen. Hiervoor gebruiken wij standaard servicekits, zodat je ook echt zeker weet dat àlles gedaan wordt. Een typische automaatrevisie duurt tussen een uur en anderhalf uur, waarbij we de volgende werkzaamheden uitvoeren:

 1. Demontage tot het laatste component
 2. Pre-cleaning
 3. Ultrasone reiniging voor het verwijderen van kalk, zout en restanten siliconenvet
 4. Spoelen
 5. Reiniging met speciale milieuvriendelijke ontvetters
 6. Spoelen
 7. Drogen met perslucht
 8. Vervangen van alle nodige o-ringen, kleppen etc. – alles wat aan slijtage onderhevig is
 9. Montage
 10. Afstelling volgens fabrieksspecificatie
 11. Eindcontrole

De kosten van een revisie (inclusief de voorgeschreven servicekits) bedragen:

 • 1e trap en 2e trap: € 80,-
 • 1e trap, 2e trap en octopus/backup: € 95,-
 • 2 x 1e trap, 2 x 2e trap € 149,-

Wij doen onderhoud aan de volgende merken:
Scubapro – Aqualung – Atomic – Cressi – Mares – Halcyon – Apeks – Tecline

Je revisie kun je aanmelden en afrekenen via de webshop.

Visuele inspecties

Naast de 5-jaarlijkse keuring, geldt de aanbeveling om je persluchtfles iedere 12 maanden visueel te laten inspecteren. Zo kun je voorkomen dat een fles ernstig roest door het binnendringen van vocht, of dat je gezondheidsrisico’s loopt wanneer er olie in de fles geraakt. Bedenk je dat het voldoende kan zijn één keer de kraan niet af te blazen bij het vullen van de fles, om een aanzienlijke hoeveelheid vocht in de fles te blazen die vervolgens 5 jaar ongehinderd roest veroorzaakt. Mocht er bij de inspectie vocht of roest aangetroffen worden, kunnen we besluiten de fles te drogen of vroegtijdig te laten ontroesten. Zo voorkom je later definitieve afkeur bij de hydrostatische test. Visuele inspecties kunnen dus een hoop kosten voorkomen.

Kosten: € 12,50

Fleskeuringen

Volgens de Nederlandse wet moeten flessen na vijf jaar herkeurd worden (de hydrostatische test). Houd in de gaten dat Nederland de langste keuringsinterval van Europa hanteert en in het buitenland veel kortere keuringstermijnen gangbaar zijn. Twijfel je over de keuringstermijn? Vraag het ons even voordat je op vakantie gaat.

Geen enkel professioneel vulstation zal – uit hoofde van de aansprakelijkheid – een fles vullen die niet binnen zijn wettelijke keuringstermijn valt. Wij dus ook niet, ook niet ‘voor een keertje, want hij ontploft toch niet’.

De flessen gaan om de week op donderdag naar het keuringsbedrijf en komen na 14 dagen retour, op vrijdag. Als je wilt, krijg je een telefoontje wanneer je fles gekeurd en wel klaarstaat.

Kosten: € 39,-**

Voor het verwijderen van de flesvoet, een netje en/of een handvat wordt € 7,50 in rekening gebracht. Wil je dit liever niet betalen, probeer je fles dan kaal (maar wel altijd met kraan) aan te leveren.

** overige bewerkingen zoals ontroesten op aanvraag