Open Water Diver

Welkom bij onze informatiepagina over de PADI Open Water Diver cursus, met misschien wel de meest uitgebreide uitleg van alle cursussen die op deze website besproken worden.

Je interesse is gewekt, misschien door verhalen van vrienden die al duiken, het vooruitzicht van een vakantie of de mooie onderwaterbeelden op televisie. Of misschien al een introductieduik gemaakt?

_MG_4193 De PADI Open Water Diver Cursus is de eerste stap die je gaat zetten naar het ontdekken van deze onderwaterwereld. Door middel van het modulaire PADI systeem leer je in een aantal fases het duiken onder de knie te krijgen.

Kort samengevat leer je binnen de cursus alle basisvaardigheden die je nodig hebt om veilig en comfortabel te duiken. Na het behalen van het PADI Open Water Diver brevet mag je met iedere andere gebrevetteerde duiker duiken tot een maximale diepte van 18 meter. Je brevet is internationaal erkend, je kunt er dus op de hele wereld mee terecht. Natuurlijk is het duiken in Nederland ook zeer de moeite waard!

Ons grote, ervaren instructieteam stelt ons in staat om onze Open Water Diver cursussen zeer intensief te begeleiden. Geen grote groepen op één instructeur: we streven naar 1:2 begeleiding zodat je voldoende aandacht krijgt en ook echt de gelegenheid krijgt om veel te oefenen. De uitgebreide lesmaterialen in de vorm van een cursusboek, DVD etc. maken het voorbereiden van de theorielessen en zwembadduiken een peuleschil.

IMG_6562

De PADI Open Water Diver cursus ziet er bij De Aalscholvers als volgt uit:

De cursus start met een oriëntatiesessie waarin we de opleiding kort doornemen, alle opties bespreken en je duikspullen gaan passen. De opleiding zelf beslaat 6 donderdagavonden of zaterdagochtenden, waarop de theorie d.m.v. uitleg van de instructeur wordt doorgenomen. Wees gerust, we herhalen niet alles met je, we lichten alleen graag de toepassing van het geleerde toe en je krijgt gelegenheid om vragen te stellen. Na je 6e theorieles krijg je een theorie-examen.

Direct na iedere theorieles volgt de zwembadduik. Ook hier zijn er vijf van, maar uitloop is mogelijk. Je instructeur kan je hier meer over vertellen. Gedurende de zwembadduiken worden alle vaardigheden die een beginnend duiker dient te beheersen, gedemonstreerd en geoefend.

Tenslotte worden 4 buitenwaterduiken gemaakt – gewoonlijk op zondag, maar vraag naar de mogelijkheden – waarin je dient te laten zien dat je het geleerde in de praktijk kunt brengen in de plaatselijke duikomgeving. Je buitenduiken zijn geen examen, je hoeft ons er alleen van te overtuigen dat je je nieuwe vaardigheden daadwerkelijk beheerst. De buitenwaterduiken zijn erg leuk: je krijgt na het afronden van de oefeningen voldoende gelegenheid om vrij te duiken onder begeleiding van je Instructeur (of later een van de Divemasters).

Kosten

Leren duiken is waar voor je geld, helemaal als je bedenkt dat je PADI Instructeur een hoogopgeleide en zeer ervaren professional is. Investeer in sportduiklessen en leer iets wat je de rest van je leven leuk zult vinden. Vanaf de eerste dag zal duiken je leven gaan veranderen door de nieuwe ervaringen die je met vrienden zult delen. En, je kunt bijna overal waar water is duiken.

Staar je niet blind op de cursuskosten, maar ga goed na wat je ervoor terug krijgt. We zijn tenslotte niet de enige duikschool in de regio. Vergelijk gerust – we hebben er het volste vertrouwen in dat we goed uit de vergelijking komen. Ook als we toevallig niet de goedkoopste zijn.
IMG_4171

De Open Water Diver cursus bieden we op een aantal verschillende manieren aan:

 1. De Complete Open Water Diver cursus
  5 theorielessen en zwembadduiken, gevolgd door 4 buitenwaterduiken.
  Inclusief gebruik van alle duikapparatuur, een eigen lespakket met boek, DVD, logboek, duiktabel. Verder inclusief examen en brevetteringskosten, dus geen verrassingen achteraf. Begeleiding is gedurende de cursus doorgaans 1:2; intensief dus. Het lesschema wordt door ons vastgesteld.
Kosten: € 499,- p/p.
 • Referred Open Water Diver cursus (verwijzingsprogramma)
  5 theorielessen en zwembadduiken. Na het met goed gevolg doorlopen van deze lessen krijg je van ons een verwijzingsformulier waarmee je bij een ander PADI duikcentrum (bijvoorbeeld op je vakantiebestemming) kunt afduiken.
  Inclusief gebruik van alle duikapparatuur, een eigen lespakket met boek, DVD, logboek, duiktabel. Het lesschema wordt door ons vastgesteld.
Kosten: € 329,- p/p.

IMG_9260

 • Semi-privécursus
  5 theorielessen en zwembadduiken, gevolgd door 4 buitenwaterduiken.
  Inclusief gebruik van alle duikapparatuur, een eigen lespakket met boek, DVD, logboek, duiktabel. Verder inclusief examen en brevetteringskosten. Begeleiding is gedurende de cursus 1:2 of beter.  Bij de semi-privécursus kan je samen met je buddy (zover we op de gewenste data een geschikt zwembad tot onze beschikking hebben) zelf je lesschema bepalen.

Min. 2 personen

Kosten: € 599,- p/p.
 • Privecursus
  5 theorielessen en zwembadduiken, gevolgd door 4 buitenwaterduiken.
  Inclusief gebruik van alle duikapparatuur, een eigen lespakket met boek, DVD, logboek, duiktabel. Verder inclusief examen en brevetteringskosten. Begeleiding is gedurende de cursus 1:1. Bij de privecursus kan je (zover we op de gewenste data een geschikt zwembad tot onze beschikking hebben) zelf je lesschema bepalen.
Kosten: € 699,- p/p.

IMG_9618

 • Losse privelessen
  Het is altijd mogelijk om losse lessen af te spreken met je Instructeur. Misschien wil je zelf meer gelegenheid om te oefenen dan we klassikaal kunnen bieden, of misschien heb je echt meer tijd nodig om bepaalde zaken onder de knie te krijgen. Bij 1 of 2 weken uitloop in een normale cursus zul je ons nooit horen als dit nodig is om aan de opleidingseisen te voldoen, maar wie weet vind je de extra oefening wel prettig.
Losse lessen: € 50,- p/p

Wat heb ik nodig?

Voor wat betreft de Open Water Diver cursus, kunnen we kort zijn over de materialen die je nodig hebt voor de cursus:

Niets.

De huur van alle materiaal is bij ons inbegrepen in de cursuskosten. Echter, omdat een duikbril zo persoonlijk is qua pasvorm – en het bovendien hygienischer is om je eigen masker en snorkel te dragen – raden we je aan een eigen basisuitrusting aan te schaffen voor aanvang van de opleiding. Geen verplichting, alleen een advies.IMG_4505

De overige duikapparatuur die je van ons te leen krijgt is van zeer hoge kwaliteit. Wij geloven in een hoge mate van standaardisatie in de opleiding en daarom duiken we in Halcyon Infinity wings en met Halcyon H 75-P Halo automaten. Volgens de experts is dit de absolute top qua comfort, pasvorm en duikeigenschappen. Wij zijn het enige duikcentrum in Nederland dat standaard in deze apparatuur duikers opleidt.

Het uitkiezen van je uitrusting en ermee gaan duiken is één van de dingen die duiken zo leuk maakt. Duiken is tenslotten een materiaalintensieve sport. Ieder uitrustingsstuk heeft een andere functie maar gezamenlijk zorgen ze er voor dat je je kunt aanpassen aan de onderwaterwereld. Wij helpen je graag het bos tussen de bomen terug te vinden en een goede keuze te maken.

IMG_9330

In (een deel van) je uitrusting investeren als je met de cursus begint is aan te raden omdat:

 • het prettiger is te leren duiken in uitrusting die je zelf hebt gekozen
 • je je prettiger voelt als je uitrusting gebruikt die goed bij je past
 • duikers die hun eigen uitrusting hebben veel vaker duiken
 • je eigen uitrusting bezitten een van de dingen is die duiken zo leuk maakt

Gedurende (of na afloop van) de cursus krijg je een prima beeld of je je nieuwe sport zo leuk vindt dat de aanschaf van je eigen apparatuur een verantwoorde investering is. Pas als je je eigen duikuitrusting bezit kun je je de sport echt eigen maken omdat je daarmee eindeloze mogelijkheden creëert om te gaan duiken. En misschien zelfs direct een vervolgopleiding te doen.

Hoe lang duurt het?

Het hangt af van je wensen. Doorgaans duurt de cursus 5 weken (theorielessen en zwembadduiken) plus 2 weken (voor de buitenwaterduiken, verspreid over 2 zondagen). Je bent dus na ongeveer 6 weken klaar.

Bij slecht weer gaan we je natuurlijk niet pesten door je te verplichten te duiken. Je doet het tenslotte omdat je het leuk vindt, niet omdat je graag af wilt zien. Houd er dus rekening mee dat een zondag slecht weer je duik zou kùnnen uitstellen. Wil je toch duiken? No problem, we zijn van de partij.

IMG_4444Wat we erg belangrijk vinden is dat je beseft dat je bij ons géén alles-moet-in-drie-dagen-klaar-opleiding boekt, waarbij je het risico loopt dat levensbelangrijke oefeningen door de instructeur worden overgeslagen, omdat hij nou eenmaal van zijn baas te horen heeft gekregen dat het af moet. Geen flauwekul. Ook geen groepen van 12 cursisten op één instructeur maar persoonlijke aandacht, daar gaat het om. Heb je in het zwembad een weekje langer nodig om iets onder de knie te krijgen? Geen probleem, we schakelen zonder aarzelen een extra instructeur in om je die aandacht te kunnen geven. Noem het een semi-privé-opleiding. Dat is het voordeel van een enthousiast 16-koppig instructieteam dat staat te springen om je iets nieuws te leren!

De volgende cursusdata staan gepland (of kijk op de agenda voor de meest actuele planning)
Start donderdag 1 april 2021
Start donderdag 6 mei 2021
Start donderdag 17 juni 2021

Kan je niet wachten? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of reserveer hier direct een plekje.
Heb je nog vragen neem dan gerust contact met ons op: danielle@aalscholvers.nl

apple-ical