Uit het tijdschrift Duiken:
GREMLINS

Voor wie jonger is dan ik – en dat worden ieder jaar meer mensen – is een referentie aan deze Steven Spielberg film vaak niet zo veelbetekenend. Toch gebruiken we hem graag in relatie tot spoeltjes en lijnenhaspels, ofwel reels. Voor wie de film niet kent: de lieve pluizige hoofdrolspeler genaamd Gizmo heeft een handleiding, hij mag onder andere niet nat worden gemaakt want dan vermenigvuldigt hij zich en dan begint de ellende. Reels zijn een beetje als deze wezentjes; ze zijn superlief totdat ze nat worden. Dan kunnen de problemen zich snel vermenigvuldigen. Goede fundamentele vaardigheden en training in het gebruik van een reel is van essentiëel belang om je veiligheid te waarborgen. 

Ondanks de uitdagingen bij het gebruik ervan hebben reels zeer nuttige toepassingen in open water en niet alleen in grotten en wrakken, vandaar dit artikel over lijnprocedures. Een disclaimer vooraf: wat hier beschreven wordt, bereidt je niet voor op penetratieduiken maar is vooral bedoeld voor duikers die soms duiken in omstandigheden waarin een continue verbinding met het opstijgpunt de voorkeur heeft boven het maken van een vrije opstijging. Bijvoorbeeld gedurende een wrakduik, waarbij het te verkiezen is om langs de ankerlijn of een shotline weer terug te keren naar je duikschip. Hierbij willen we opmerken dat veilig en succesvol werken met een reel inhoudt dat alle overige apparatuur dit mogelijk maakt en dat de duiker een goede controle over zijn drijfvermogen en trim heeft.

IMG_9159

In deze workshop leren we je veilig en effectief omgaan met reels. In de theorie behandelen we de handling, procedures en protocollen en daarna passen we e.e.a. toe gedurende een field drill. Daarna gaan we het zwembad in voor diverse oefeningen.

Workshop duur:

2 uur theorie en 1 uur zwembad

Kosten:

€ 39,- p/p inclusief koffie en thee

Aantal plaatsen:

12 (minimum 4 deelnemers)